Berga reprova les declaracions homòfobes del bisbe Novell

Berga juntament amb d'altres Assemblees Locals de la CUP de la diòcesis de Solsona exigeixen el respecte cap als drets dels col·lectius LGTBI i reproven les declaracions homòfobes del bisbe de Solsona 

La moció aprovada per unanimitat pel plenari de l'Ajuntament de Berga reprova les declaracions fetes pel bisbe Xavier Novell en la glossa sobre la família del passat 21 de maig on va vincular homosexualitat amb la falta d'una figura paterna de referència. En la moció també s'ha aprovat reclamar una retractació real, efectiva i pública al bisbe Novell i no convidar-lo a cap acte institucional fins que no es produeixi aquesta disculpa pública. En la defensa que ha fet de la moció el regidor de la CUP, Francesc Ribera, ha considerat que «les disculpes que aquest dijous ha fet públiques en una carta el bisbe Novell no es poden considerar com a tals perquè en la carta el mateix Novell reconeix que no s'ha de retractar de res i a més a més les disculpes només van dirigides als pares i mares que s'hagin sentit ofesos i en cap cas al col·lectiu LGTBI». 

D'aquesta manera Berga se suma a municipis com Solsona, Cervera o Tàrrega on la CUP ha entrat mocions per reprovar al bisbe de Solsona, Xavier Novell, per les seves declaracions homòfobes fetes en els darrers dies i exigir el respecte eclesiàstic als drets dels col·lectius LGTBI i reclamar la laïcitat de les institucions. A Berga, municipi on governa la CUP des de fa dos anys, l'equip de govern ja no assisteix als actes litúrgics ni tampoc va convidar al bisbe Novell com a autoritat a les dues darreres patums de l'any passat. 

A més, des de la CUP s'entén que els ajuntaments haurien de mantenir-se al marge de les manifestacions i qüestions religioses i que els governs municipals haurien de vetllar per la laïcitat de les institucions públiques. En aquest sentit, la desena de mocions presentades als ajuntaments demana que els càrrecs electes s'abstinguin de participar en qualitat de representants municipals cerimònies i oficis religiosos, una pràctica habitual i força estesa en el marc de festes popular i tradicionals arreu del territori. 

Alhora, cal recordar que durant la setmana passada les diputades i diputats de la CUP-CC van exigir també la intervenció del Director General d'Afers Religiosos de la Generalitat «d'acord amb els principis de llibertat religiosa compatible amb el de no discriminació per raó de creences, opcions polítiques o sexuals i evitar l'enaltiment del feixisme».