De les promeses al codi ètic

Article d'opinió d'Anna Alsina López

Sovint, ens titllen d’utòpics, idealistes i ingenus,  com diu la cançó d’en Pau Alabajos.  Potser ho som, perquè el què volem nosaltres és canviar el món. Revertir aquesta situació que ens oprimeix com a poble tan nacional com socialment. Ja no diem si és possible un altre món, el que sabem, és que aquest món no ho és. I per això, volem capgirar la història.

També és veritat que tenim els nostres punts febles i les nostres contradiccions. Però vivim amb la consciència ben tranquil·la, perquè sabem que és quan es treballa des de l'acció i des del compromís, i quan es prenen decisions sobre qüestions reals, que sorgeixen aquestes contradiccions. Les contradiccions no sorgeixen de les paraules ni de les promeses, si no van seguides d'accions.

I per passar a l’acció i aclarir contradiccions, tenim eines, com el nostre codi ètic. Una eina col·lectiva que ens allunya de la “vella política” que ens ha deixat en un context d’intensa convulsió, tan a nivell nacional com municipal i ha portat a una evident crisi de confiança del sistema de partits. El nostre codi ètic apropa aquest idealisme utòpic a la realitat quotidiana. Es tracta d’un compromís, que assumim tots els militants i integrants de la llista de la CUP amb la intencionalitat de combatre i diferenciar-nos de les males pràctiques que han caracteritzat la classe política, que ha allunyat la política (que recordem que és responsabilitat de tots i totes i per a tots i totes) i que ha fet perdre la total confiança en les institucions, que per nosaltres, han de ser les que obeeixen al poble. En resum, són els principis d’intervenció política que han de caracteritzar les formes, metodologies i finalitats de la participació de la nostra candidatura a l’ajuntament de Berga.

El nostre codi ètic també respon a una voluntat de preservar un dels nostres grans tresors, l'assemblearisme. La transparència, la rendició de comptes, la limitació de sous i mandats, i les mesures anticorrupció són un blindatge a la presa de decisions comunes i no individuals; al què entenem, que ha de ser (i és) la nostra manera de funcionar. Aquest compromís no permet ni l'apoltronament de ningú a cap càrrec, impossibilita l'enriquiment econòmic o la professionalització en política de qualsevol persona, no permet que ningú acumuli informació sense la necessitat de traslladar-la a l'assemblea i per tant, dóna tot el poder de decisió al grup, allunyant-se de les individualitats que tant caracteritza el nostre sistema. Tots i totes treballem per un bé col·lectiu.

El codi ètic també és un compromís polític. Ens compromet a defensar el municipalisme nacional arrelat al territori per engegar un procés de construcció nacional i social, tornant el poder de decisió al poble i lluitant estretament amb les lluites socials i de defensa del territori, i amb els moviments veïnals i populars de Berga. També és un compromís a establir mecanismes per fer efectiva la democràcia directa, la participació ciutadana i la transparència en la gestió municipal, incorporant referèndums vinculants en les decisions polítiques que tinguin una afectació important per a la ciutat.

En fi, que val més ser uns idealistes i utòpics i a la vegada, tocar de peus a terra, amb compromisos i amb fermesa, perquè com deia el nostre poeta "Tota política que no fem nosaltres serà feta contra nosaltres".