La CUP presenta un pack de mesures per aturar el tancament d'explotacions agrícoles, que han caigut un 30% en els darrers 15 anys

També dóna suport a les mobilitzacion d'Unió de Pagesos prevista per demà arreu de Catalunya i alerta de les retallades del Govern al sector de ramaderia ecològica
 

La CUP ha presentat avui la seva fulla de ruta per garantir la supervivència del sector pagès i les explotacions agricoles de muntanya. De fet, només en els darrers 15 anys han desaparegut el 30% de les existents. Paradoxalment, les exportacions a països del Nord s'han disparat, especialment les de carn de porcí. El motiu no és un altre que l'extensió del model industrial ramader i agrícola, amb granges amb milers d’animals, que resulta perjudicial pel sector pagés, el medi ambient i la pròpia qualitat dels productes. La CUP, per contra, proposa un canvi radical de model de pagès, que tingui com a objectiu una pagesia digna, una alimentació saludable i un món rural viu.   

Amb aquest fi, els alcaldes de Navàs (Jaume Casals) i Berga (Montse Venturós) han anunciat avui a Berga un 'pack' de mesures per revertir aquesta tendència. Montse Venturós ha explicat el projecte Primer Sector al Berguedà, que ja s'està aplicant. Entre les mesures detsaca el foment de l'agroecologia, tirar endavant un model agrari de valorització de la petita escala, crear un atlas de terres, crear una borsa de treball, tirar endavant una cooperativa comarcial de productes i una altra d'eines d'ús agrari.

Casals, per part seva, ha explicat que a Navàs està desenvolupant un treball per promoure la Sobirania Alimentària, treballant des de diversos àmbits, com «la producció de temporada i també la producció ecològica". Per això, en les escoles del municipi i els menjadors col·lectius de Navàs ja s'ha posat en marxa aquest tipus de compra de proximitat, com una política alimentària més justa i equilibrada.

També ha proposat la creació d'un banc de llavors autòctones, que a més a més, prèvia museificació, pugui estuidar i mostrar els efectes lunars sobre el camp; així com fomentar bancs de terres a cada municipi i comarca, a fi de dinamitzar les terres agràries en desús (ja siguin de titularitat pública o privada). L'alcalde Navàs, a més a més, proposa 'extracció de biomassa dels boscos amb el multi-objectiu d'avançar cap a la sobirania energètica, controlar el sotabosc i recuperar zones de pastura. Per això, cal potenciar la creació de centres de producció de biomassa al propi territori. 

Venturós, finalment, ha explicat que «és imprescindible vetllar per una política de preus agraris justos, evitant així que el pagès s’hagi de veure sotmès al jou de les ajudes». De fet, ha denunciat que durant els darrers anys s'han realitzat retallades de fins a un 20% en les prestacions que es donaven. «I han arribat fins al 50% en alguns casos», ha alertat. Per això, Venturós ha titllat les polítiques del Departament d'Agricultura Venturós d'«erràtiques i clarament insuficients», per revertir la desparició de les explotacions agràries. Demà mobilitzacions

Per això, el diputat al Parlament Sergi Saladie ha manifestat el suport de la CUP a les mobilitzacions impulsades per Unió de Pagesos previstes per demà. Les 'tractorades' tindran lloc a cinc indrets d'arreu de Catalunya i bloquejaran diferents carreteres al llarg del dia. La protesta pretén denunciar els incompliments sistemàtics dels acords i compromisos de la Conselleria d'Agricultura adquirits amb el sector a través del Pla de Desenvolupament Rural, que ha reduït la dotació econòmica destinada precisament per la petita pagesia de muntanya i dedicada a la producció ecològica de bestiar. "Són el pilar més vulnerable de tot el cicle agrari i hem de defensar-los encara més", ha declarat Saladié.