Presentat el projecte de regeneració del Barri Vell de Berga

La CUP ha presentat un document amb 32 propostes de reforma del Barri Vell en que hi ha col·laborat 114 veïns i que té com a objectiu revitalitzar el casc antic de la ciutat. La cap de llista Montse Venturós ha introduït els punts destacant que la intenció final del grup de treball és fer realitat aquestes propostes a través de l’ens municipal o a través de qualsevol associació de veïns. La qüestió és capgirar la partida al Barri Vell fent que deixi l’estat penós en que es troba actualment.

L’actual regidor Francesc Ribera ha explicat els 32 punts que han sortit de la feina conjunta entre els veïns i el grup de treball a través de les diferents reunions i debats. Són propostes que van des de donar una sortida a l’actual situació del mercat municipal -essent conscients de la situació econòmica de l’ajuntament-, a d’altres que es podrien dur a terme de manera immediata i que són de cost zero, de manera que l’ajuntament no hi perd res i el barri hi té molt a guanyar. Hi podem trobar, per exemple, l’exempció de l’impost d’obertura de comerç al capdamunt de la vila, l’exempció de taxes a aquests comerços els 3 primers anys, mantenir oberts els aparadors de comerços amb exposicions d’art local... En conjunt tota una bateria de propostes dirigides a dotar el capdamunt de la vila dels serveis bàsics necessaris per incentivar la zona sense la necessitat de desplaçar-se cada cop que algú requereix quelcom.

Altres propostes van dirigides a la mobilitat en aquestes zones, fent un aparcament de la zona comercial a l’actual mercat municipal, regulant el transit a la zona o reconvertir l’actual Plaça de Sant Pere en el punt neuràlgic que hauria de ser i no pas un aparcament com és ara. D’aquesta manera també es veuria revitalitzat tot aquest espai i es donaria l’oportunitat de fomentar la mobilitat i certs atractius turístics.

En la presentació, a més, s’ha volgut destacar que el més important no és que el grup de treball faci una proposta sinó la participació que hi ha hagut per part dels veïns. L’opinió de les persones que viuen el dia a dia en aquesta part de la ciutat, assistint a una reunió o aportant la seva opinió de forma escrita, és el més rellevant de la proposta. Més enllà de la redacció d’aquests 32 punts i que això quedi en paper mullat la voluntat de la CUP és fer-los realitat de la manera que sigui. Tal i com es deia a l’acabar l’acte potser la situació és molt difícil de revertir, però el que no podem fer de cap manera és rendir-nos en aquesta fita, ja que el casc antic no deixa de ser l’essència de Berga i dels berguedans.