El mercat municipal





Per Natxo Romero


 










Aquests propers dies 16 i 17 de novembre es durà a terme un procés
participatiu obert a la ciutadania per tal que doni la seva opinió
respecte les reformes, emmarcades dins el Pla de Barris, que es
preveuen fer al Mercat Municipal.
Cal dir que des de la CUP ens felicitem que s’obrin processos d’aquest
tipus per tal que els veïns i veines puguin participar en afers
importants com el Mercat Municipal.


 










Ara bé, també cal dir que des de el nostre grup tenim una opinió
diametralment oposada a la que mantenen tant l’equip de govern com els
responsables intel.lectuals del Pla de Barris.


Aquests s’aferren a un estudi realitzat per una institució referent en aquest àmbit com és Mercats de Barcelona, que posa sobre la taula 3 propostes per viabilitzar el mercat municipal. El tret comú entre les 3 opcions és que en totes elles existeix la suposada compatibilitat entre una gran superfície comercial i diverses parades de productes específics. 



No discutim la rigorositat de l’estudi, ni tant sols l’existència d’un “súper” modern (i no d’una gran superfície comercial!) que ofereixi els productes que no ofertin les parades especialitzades en productes frescos, però el que sí qüestionem és la metodologia de l'estudi en sí. El resultat d’un estudi d’aquest tipus pot variar depenent com es proposi el tema que cal analitzar. No és el mateix plantejar la qüestió en funció de si és viable un mercat municipal modern i funcional en l’actual edifici que plantejar, com s’ha fet, les diverses possibilitats de dinamitzar econòmicament el que ja existeix.



Per nosaltres, el veritable problema del mercat el trobem precisament en la seva ubicació. És una evidència que l’actual edifici no va ser dissenyat per allotjar una infrastructura d’aquesta tipologia. L’estructura de l'actual mercat és la mateixa que la del pàrquing de l'immoble del costat, sense cap mena d’il.luminació externa. A diferència d’altres mercats municipals del país que si que funcionen, el de Berga, per moltes reformes que s’hi facin, mai ha estat ni serà competitiu perquè continuarà ubicat en un gran forat amb poca llum que no transmet cap mena d’atracció ni pels consumidors, ni pels vianants, ja que recordem-ho, un mercat no hauria de ser únicament un lloc de compra-venda de productes, sinó també un espai de relacions socials.



La nostra proposta és la construcció d’un nou mercat, al davant de l'actual, amb una entrada nord per la Ronda Moreta i una entrada sud per la Rasa dels Molins. Un mercat espaiós i obert que ens pugui garantir un servei de qualitat pels propers 40-50 anys. Un mercat que continuaria donant servei a la gent de la part antiga, i que s’obriria a tot el sector sud de la ciutat. Un mercat que esdevindria, doncs, un veritable espai de trànsit de vianants entre la part vella de Berga i la zona sud de la Ciutat. Un espai amb vida que serviria d’aparador dels millors productes frescos de la comarca i que podria ser dissenyat de manera funcional per a que permetés altres activitats durant l’any com exposicions, mostres, la fira del bolet, fires gastronòmiques…



Pel que fa a l’actual edifici creiem que s’hauria de reconvertir en un pàrquing que donés servei no només als clients del nou mercat, sinó també a tots aquells que puguin anar a l’eix comercial del carrer Major a fer les seves compres, i als veïns del barri vell un cop s'iniciï la necessària peatonalització de la zona. Amb aquesta reestructuració s’aconseguiria acabar amb l’endèmic problema de la falta de llocs d’aparcament en aquesta part de Berga, a més de permetre la plena integració urbanística de la zona on es situa bona part del comerç de proximitat de la ciutat amb el sector sud de la ciutat, el de major creixement.



Finalment, refermem la nostra oposició a la construcció d’una gran superfície comercial al bell mig de la nostra Ciutat ja que comportaria una competència que encara escanyaria més tant als paradistes del mercat com a les botigues del carrer Major, i manifestem el nostre rebuig a aquesta política d’inversions institucionals caracteritzada únicament per posar pegats i donar respostes a curt termini, però no per fer actuacions integrals que permetin a les properes generacions recollir els fruits de la feina que li pertoca fer a la nostra. 



Article publicat al Regió 7 el 17 de novembre de 2007