Ple de novembre: Les ordenances fiscals





Per Anna Maria Guijarro


 




El dijous, 8 de novembre, hi va haver ple ordinari a l’Ajuntament de
Berga. En aquest ple es tractaven les ordenances fiscals de l’any
vinent, és a dir, els impostos i les taxes que hauran de pagar la
ciutadania i les empreses per poder finançar i millorar els serveis
públics.


 




Parlar de diners és un tema delicat i més quan hi ha hagut una gestió
nefasta dels recursos públics durant anys i els ciutadans no els han
vist revertits en una àmplia oferta i millora dels serveis públics.
Aquesta és la primera qüestió que s’ha de tenir en compte: estem
gestionant els diners de tots els berguedans i berguedanes.
Ara bé, també cal ser conscient que per tal de garantir uns serveis
bàsics i millorar la qualitat de vida dels berguedans fan falta diners
i aquests surten, en part, dels impostos i de les taxes. Per tant, és
contradictori parlar d’ampliar els serveis i prestacions i a la vegada
proposar abaixar els impostos.




 


De les ordenances fiscals que es van aprovar en destacaré dos conceptes que des de la CUP considerem importants:




 


- El primer concepte a destacar és l’IBI (Impost sobre Béns i Immobles).
Referent a l'IBI l'equip de govern posava sobre la taula que la proposta que es congelés. És a dir, que no apugés ni el mínim que se sol apujar cada any. Aquesta proposta responia a una promesa electoral.


És important remarcar que l’IBI és un impost que es paga en proporció a les propietats que un posseeix. És a dir, qui més té més paga i viceversa. Per tant, congelar-lo beneficia clarament els grans propietaris.


Des de la CUP plantejàvem una proposta alternativa que no suposava un increment substancial de l'IBI però, en canvi, si que suposava ingressar 161.268,20 euros més que la recaptació prevista amb la reducció que proposa l'equip de govern.
La nostra proposta no va prosperar perquè els socialistes, tot i que prèviament es van manifestar contraris a congelar l’IBI, van decidir donar suport a la proposta de convergència. És evident que els socialistes no brillen per la seva coherència: em pronuncio en contra però voto a favor.




 


- El segon aspecte a destacar és la taxa de les escombraries.
En la taxa de les escombraries l’equip de govern proposava rebaixar-la un 12,60% al·legant que amb l’obertura de l’abocador de Font Ollera no caldrà portar els residus a l’abocador del Bages i, conseqüentment, es deixarà de pagar el trasllat.


L’argument és vàlid però a Berga tenim una evident problemàtica amb la recollida d’escombraries i el reciclatge. Només cal fer una passejada pel Casc Antic i veure els metros que s’han de desplaçar els veïns que decideixen reciclar.


A més, cal recordar que a Berga un 87,7% dels residus van a l’abocador i l’objectiu del 2012 preveu que el percentatge es redueixi a un 25%. Per tant, ens queden cinc anys per reduir un 62,7%.


Davant d’aquesta situació des de la CUP proposàvem posar fil a l’agulla i mantenir la taxa d’escombraries. Amb aquests diners es podria millorar de forma substancial la recollida d’escombraries i esdevenir un municipi pioner en aquest àmbit.




La resposta dels socialistes i de convergència va ser unànime: no és competència de l’Ajuntament perquè ho gestiona el Consell Comarcal.
Som conscients que Berga està mancomunada i que aquest servei està gestionat pel Consell Comarcal però davant d’unes clares mancances en la seva gestió, no es pot revisar el conveni? No es pot fer un estudi per saber quina és la manera més pràctica i efectiva de la recollida d’escombraries al Casc Antic? Aquest servei pot estar mancomunat però l’Ajuntament continua sent qui ha de vetllar pels interessos del poble i perquè funcionin tots aquells serveis públics que mostrin mancances, per tant, al final acaba sent una qüestió de voluntat política i més aquest cop, que no els valia l’excusa que en el Consell Comarcal governen uns altres.


 




Amb l’aprovació d’aquestes ordenances fiscals ens poden garantir una millora en tots aquells serveis necessaris per Berga? Em temo que no.