El futur de la residència de gent gran
La CUP seguim estant totalment en contra de la privatització d’un servei tan important. Per tant, l'única opció acceptable és l'externalització de la gestió de la residència i que sigui assumida per una empresa pública o social.
La residència de gent gran Sant Bernabé va néixer a la quarta planta de l’Hospital de Berga, i no va ser fins al 2000 que es va traslladar a l’antic hotel dels Soldats. Tot i haver separat físicament els dos espais, la residència va seguir formant part del patronat de l’hospital i s’hi gestionava conjuntament.
Com molts recordaran, fins al 2018 l’hospital es trobava en una situació irracional i precària: malgrat donava servei a tot el Berguedà, depenia tan sols de l’Ajuntament de Berga. Després que governs anteriors intentessin redreçar aquell problema amb propostes que amenaçaven el caràcter públic del servei, la CUP va guanyar les eleccions municipals del 2015 amb la promesa de posar fre a aquella amenaça. Durant la primera legislatura al capdavant de l’Ajuntament, la CUP va aconseguir que CatSalut es comprometés a assumir el control de l’hospital amb la condició que el servei seguís sent el 100% públic i que el consistori hi seguís tenint veu i vot.
Malgrat l’acord, poc després la Generalitat es va desentendre de la residència—i això que era de la seva competència i estava gestionada per la mateixa fundació que administrava l’hospital. Per desgràcia, aquella decisió encaixa perfectament amb la tendència privatitzadora dels successius governs de la Generalitat. Per tant, la residència va continuar com a organisme autònom, depenent de l’Ajuntament però gestionat conjuntament amb l’hospital fins al març de 2023. Des d’aleshores, ha estat gestionada directament des de l’Ajuntament.
Des de la CUP, volem una residència on la gent gran que ho necessiti s’hi pugui trobar com a casa, i que sigui capaç de donar-los el caliu que necessiten en la darrera etapa de la seva vida o durant una convalescència. També volem que pugui assegurar el benestar de les famílies i de les treballadores que ofereixen un servei tan essencial. A més, entenem que la cura de la gent gran costa diners, i valorem aquesta despesa com a inversió, no com a dèficit. Tenint en compte l’endeutament heretat i el poc múscul municipal, el volum i complexitat de la gestió diària de la residència, el govern berguedà va témer que la residència Sant Bernabé no pogués seguir complint amb aquestes exigències; això va obligar el consistori a replantejar-ne el futur.
El desembre del 2023, la CUP vam denunciar –no pas per primer cop– la situació precària de les residències de gent gran a Catalunya i l’abandonament que pateixen per part de la Generalitat. Es va oferir la residència de Berga com a cas concret, es va intentar delegar la gestió al Departament de Drets Socials i es va intentar una gestió conjunta amb l’hospital, però el Govern es va mantenir inamovible i va fer cas omís de les peticions.
Mentrestant, per poder decidir la millor fórmula per garantir el futur de la residència, es va crear una comissió d’estudi formada per polítics, famílies i treballadores de la residència, representants de la societat així com personal tècnic de l’Ajuntament. Al mateix temps, es va encarregar un estudi de viabilitat de la residència a una assessoria externa.
La CUP seguim estant totalment en contra de la privatització d’un servei tan important i, per tant, el govern municipal va arribar a la conclusió que l'única opció acceptable és l’externalització de la gestió de la residència i que sigui assumida per una empresa pública o social. En tot moment l’Ajuntament en seguirà sent el propietari i últim responsable. A més, s’estan redactant unes clàusules que deixen clar com cal gestionar la residència: sempre prioritzant l’atenció centrada en la persona i les unitats de convivència.
Finalment cal remarcar que, tot i haver d’afrontar una qüestió tant complexa i preponderant, el govern municipal ha seguit treballant per millorar la residència en tots els aspectes possibles. Enguany hem aconseguit millorar el finançament de les places públiques i hem apostat per una Atenció Integrada Social i Sanitària (tot i que estava previst pel 2025, se n’ha avançat la instauració al juny de 2024). L’Ajuntament també és conscient de la necessitat de rehabilitar i adaptar la residència a noves necessitats, i està previst realitzar un projecte de millora buscant fiançament extern o subvencions.
Actualment el 90% de les residències de gent gran són de gestió privada, i cada cop són menys les esperances de trobar una plaça pública en algun d’aquests espais. Des de la CUP, rebutgem aquesta deplorable tendència. És cert: ara mateix, els recursos escassos del consistori berguedà i la fredor del govern català impedeixen que els ciutadans gaudeixin de la residència que mereixen: una que gestioni directament el govern. Per tant, farem tot el possible per garantir que l'externalització sigui en mans d'una empresa pública per tal que la residència continuï estant sota control públic.