La CUP de Berga rebutja el projecte privat de la central hidroelèctrica reversible de la Baells
Renovables sí, però d’una manera planificada i allunyada de projectes especulatius. Aquesta és la posició que la CUP de Berga hem defensat al ple municipal durant el debat entorn la moció del Grup de Defensa de la Natura del Berguedà contra al projecte privat de la central hidroelèctrica reversible de la Baells.
Ens sumem al rebuig del projecte que preveu la construcció d’una central a la riba dreta de l’embassament, una canal doble per transportar aigua al Pla de Clarà -on es construiria un nou embassament-, una línia d’alta tensió per transportar l’energia fins a la subestació dels Emprius -a l’antiga central tèrmica de Cercs-, i pistes forestals per accedir a l’indret de l’obra. Tot plegat s’impulsa des de l’empresa madrilenya Amaranta Energy del grup inversor Capital Energy, amb l’objectiu de generar electricitat a través d’un sistema de bombatge d’aigua i obtenir el màxim rendiment econòmic aprofitant els pics en el preu del mercat de la llum.
Des de la CUP hem donat suport a la moció presentada pel Grup de Defensa de la Natura del Berguedà perquè no podem aprovar un projecte especulatiu que no genera energia verda i que suposa un impacte molt gran al territori. D’aquesta manera, hem esdevingut el primer ajuntament de la comarca que mostra una oposició frontal a la proposta. L’aprovació del text comporta que l’Ajuntament de Berga es comprometi a:
- Manifestar el rebuig de l’Ajuntament de Berga al projecte de central hidroelèctrica reversible La Baells.
- Sol·licitar al Ministeri de Transició Energètica que desestimi el projecte per estar situat en una zona tectònica inestable, pel seu enorme impacte ambiental, per la previsió de moure més de dos milions de metres cúbics de terra i per la destrucció de zones de vital importància per la biodiversitat com son les pastures del Pla de Clarà, Pla Mitjà i Plans de Marginet del municipi de La Nou de Berguedà.
- Demanar al Ministeri de Transició Energètica i a la Generalitat de Catalunya a través del Departament d’Acció Climàtica, un replantejament de les condicions per la implantació de centrals d’energies renovables per evitar la pèrdua de pastures, conreus i espais d’alt valor per la biodiversitat, espais que s’han de protegir per evitar-ne la desaparició. L’eliminació de les emissions de gasos contaminants no pot fer-se a costa de destruir espais naturals ni agrícoles, és un contrasentit i una política de terra cremada. Destruir la natura i els conreus és perdre els avantatges de la transició energètica.
- Traslladar els acords del ple al Ministeri de Transició Energètica, al Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat, a l’Agència Catalana de l’Aigua i a l’empresa Amaranta Energy S.L.
Així mateix, traslladem tot el suport al Grup de Defensa de la Natura del Berguedà en la seva lluita iniciada contra el desplegament del projecte.