La CUP es fixa recuperar el control de la gestió de l’aigua com un dels objectius principals
En el Punt de Trobada celebrat ahir divendres sobre municipalització dels serveis públics la CUP es va fixar la recuperació del control de la gestió de l’aigua com un dels objectius principals de cara als propers anys. Actualment, Sorea ingressa uns 130.000 euros anuals de l’Ajuntament en concepte de beneficis per gestionar aquest servei. Remunicipalitzar l’aigua, per tant, implicaria un estalvi econòmic important per a la ciutat.
L’aposta de la CUP per recuperar el control total d’aquest servei públic bàsic passaria, en primer lloc, per impedir la pròrroga de l'actual contracte a la propera legislatura. A partir d’aquí, l’objectiu seria treballar per remunicipalitzar el servei tant aviat com sigui possible. La gestió de l’aigua de Berga en l’actualitat la duu a terme l’empresa Sorea, del grup AGBAR, a qui l’Ajuntament deu uns 2 milions d’euros en concepte d’obres finançades. A nivell mundial, els últims anys s’han anat produint processos de remunicipalització de la gestió de l’aigua a ciutats com París, Berlín, Atlanta o Kuala Lumpur, fins al punt que més d’un 90% de les grans ciutats gestionen directament l’aigua. En canvi, al Principat la situació és diametralment oposada, ja que actualment només un 20% dels municipis fan una gestió directa de l’aigua.
La CUP ha exposat aquests objectius en el Punt de Trobada sobre la ‘Municipalització dels serveis públics’ que s’ha fet aquest passat divendres a la sala annexa del Pavelló de Suècia de Berga. Hi han assistit una trentena llarga de persones que han omplert la sala durant l’hora i mitja que ha durat. L’acte ha comptat amb la presència del regidor de Berga per la CUP Oriol Camps i amb les intervencions de bona part dels assistents.
Camps ha exposat l’estat dels diversos serveis que l’Ajuntament de Berga podria gestionar directament però que actualment estan en mans d’empreses privades. Destaca molt especialment el servei municipal d’aigües i, de fet, aquest cas ha centrat una part important de l’exposició del regidor de la CUP i del debat posterior. Hi ha però d’altres serveis que el consistori berguedà ha anat externalitzant al llarg de les últimes dècades com la recollida d’escombraries, la neteja viària, el manteniment de l’enllumenat, la neteja d’edificis o el bus urbà.
La CUP de Berga organitza Punts de Trobada sectorials oberts a tothom que serveixen per elaborar el programa electoral per a les eleccions municipals del 24 de maig. I és que, per la CUP, la participació directa dels berguedans i berguedanes en la política municipal és un aspecte clau de la seva candidatura a la ciutat.