L'Ajuntament de Berga no permet la participació ciutadana als Plens municipals


La CUP va proposar permetre que les entitats puguin participar activament al Ple però la resta de grups municipals s'hi van oposar





La CUP proposava ahir, al ple de l’Ajuntament de Berga, fer un pas més en l’aprofundiment democràtic esmenant un reglament de participació ciutadana per permetre que totes les entitats i associacions locals intervinguin al ple, ja sigui fent preguntes, precs o defensant mocions.



Aquesta proposta no va prosperar perquè tant CiU com el PSC la condicionaven a que es limités al fet que es tractin de qüestions d’àmbit local i que tinguin una relació directa amb les competències municipals. I la resta de regidors, Jesús Boixader (ERC) i el Josep Saña, van votar-hi en contra sense justificar-ne el seu vot.



La CUP no vam acceptar l'esmena perquè enteníem que desvirtuava totalment la nostra proposta ja que el que plantejava, la proposta inicial, era reconèixer el dret de les entitats i associacions a participar i proposar tot allò que considerin oportú, entenent que el ple representa el poble i per tant aquest pot debatre tots aquells aspectes que interessin o preocupin a la població, es tinguin competències o no, perquè hi ha qüestions que ens afecten, com a berguedans i berguedanes, i és totalment legítim manifestar l’opinió i prendre acords al respecte.



Mentre la resta de grups municipals busquen la manera de com travar o limitar la participació al ple, la CUP treballa perquè els ciutadans, ciutadanes i les entitats tinguin un paper actiu en els plens municipals i en la política berguedana.



A continuació el text de la moció que vam presentar per esmenar el Reglament de Participació ciutadana:



Motivacions de les esmenes:


 




La participació ciutadana hauria de ser un dels pilars fonamentals de qualsevol societat democràtica mínimament avançada. Des de la CUP entenem que la presa de decisions de la ciutadania no ha de ser un acte puntual, ni aïllat que es realitza cada 4 anys, sinó que la participació dels ciutadans hauria de ser imprescindible per influir i decidir de manera constant sobre les decisions polítiques municipals que es van prenent al llarg de la legislatura.


 




La legislació vigent permet als Consistoris Locals establir les bases del seu règim organitzatiu i de funcionament, dels drets i deures dels seus membres i dels drets dels ciutadans i entitats municipals pel que fa a participació ciutadana i accés a la informació mitjançant la creació d'un Reglament Orgànic Municipal.


 




El setembre de l’any 2007 el nostre grup va proposar al Ple Municipal la creació d’un ROM per tal de substituir el reglament genèric vigent des de l’any 1986. Malgrat l’acceptació unànime de la proposta, després de més de 3 anys la mateixa ha quedat en paper mullat.
El mateix acord proposava un mecanisme de participació provisional fins la creació del ROM que s’ha demostrat insuficient i ineficaç per vehicular convenientment la voluntat de la ciutadania d’intervenir de manera efectiva en el desenvolupament ordinari del ple municipal.


 




A més, Berga disposa d’un Reglament de Participació Ciutadana que va ser aprovat l’11 de juny de 1992 el qual no contempla aspectes bàsics de la participació ciutadana com és el dret de les entitats i les associacions a participar en els plens municipals i defensar propostes que afectin el seu àmbit de treball o funció social estatutària.


 




Amb la intenció d’unificar els mecanismes de participació ciutadana existents a l’espera de la creació d’un ROM o d’un nou Reglament de Participació ciutadana de Berga, la CUP proposa al Ple municipal l’adopció dels següents acords:


 






1) Esmena al reglament de participació ciutadana en l’article quart referent a la participació individual, que textualment diu:


 




En relació amb el drets reconeguts en els punts 4, 5, 6 del present article, serà requisit indispensable que la petició es faci per escrit, dirigit a l’Alcalde, amb dues hores d’antelació a la celebració de la sessió ordinària, llevat del punt 4, que requerirà una antelació de 72 hores.



 


En aquests casos serà requisit indispensable que l’escrit vagi avalat amb 100 signatures de ciutadans, autentificades, mitjançant la consignació de nº de DNI i domicili.





 


Afegir a continuació:




 


A la vegada i en relació el punt 5 els ciutadans que vulguin formular preguntes adreçades al Ple ho podran fer entrar una instància al Registre Municipal amb el contingut de la pregunta fins a vint-i-quatre hores abans de la convocatòria de la Comissió Informativa Municipal. Aquesta determinarà si la pregunta és vàlida per a ser resposta en el Ple o bé trametrà contesta adreçant el demandant a la instància adequada. Un cop comunicada la resolució a l'interessat, serà prerrogativa de l'alcalde establir el temps de debat d'aquesta qüestió i els posteriors torns de rèplica.






 


 


2) Esmena al reglament de participació ciutadana en l’article sisè de participació col·lectiva. Substitució de l’apartat sisè que diu:





 


L’exercici dels mateixos drets es reconeixen a tots els ciutadans als articles 4t i 5è caràcter individual. En el referent al dret d’intervenció oral a les sessions plenàries, tanmateix, no serà necessària l’aportació de 100 signatures:caldrà una petició per escrit, en idèntics termes, signada pel President de l’Entitat i les signatures, degudament autentificades, de tots els membres de la Junta directiva i del seu secretari.




 


Per la següent proposta:




 


Les entitats i associacions locals tenen dret a participar al ple formulant precs i preguntes a l’equip de govern o presentant mocions que afectin el seu àmbit de treball o la seva funció social estatutària.




 


Aquelles entitats que vulguin participar al ple hauran de comunicar-ho mitjançant una instància al Registre Municipal amb el contingut de la pregunta o moció fins a vint-i-quatre hores abans de la convocatòria de la Comissió Informativa Municipal.




 


En el cas que presentin una moció, la defensa anirà a càrrec de l’entitat, posteriorment es faran les corresponents deliberacions per part del grups municipals i l’entitat tindrà un torn de rèplica abans de la votació de la proposta. Serà prerrogativa de l'alcalde establir el temps de debat d'aquesta qüestió i posteriors torns de rèplica.






 


 


3) Supressió del següent redactat de l’article sisè:





 


Els drets reconeguts als apartats 3r., 4t., 5è i 6è., s’entendran com exclusivament conferits, només, a les associacions de veïns i unions de botiguers degudament legalitzades, sense prejudici que es puguin també atorgar a aquelles altres entitats ciutadanes que així ho sol·licitin i justifiquin degudament el seu interès específic en temes de caràcter municipal.






 


 


4) Aquest acord serà vàlid fins la creació i aprovació definitiva d’un ROM o la modificació d’un nou reglament de participació ciutadana que reguli, entre d’altres qüestions, l’inalienable dret dels ciutadans a participar en la gestió de la vida pública al seu municipi.