Resum del Ple extraordinari de maig
Dilluns 14 de maig de 2012, s'ha celebrat un ple extraordinari amb un únic punt a l'ordre del dia: la formalització d’una operació de crèdit.
La CUP s'ha abstingut en la votació sobre la formalització d'una operació de crèdit per valor de 7.041.434,71€, amb un tipus d'interès del 5% per un termini de 10 anys (inclosos els 2 de carència).
Tal i com ja vam exposar en el ple del mes d'abril, els nostres posicionaments han estat els mateixos.
Aspectes positius:
El primer és que els proveïdors cobraran i ja era hora. Portem anys demanant com i quan cobraran i finalment tenim la resposta.
El segon aspecte positiu és l'oportunitat que l'equip de govern té de trencar les inèrcies generades durant legislatures de permanent deute amb els proveïdors i aprofitar per començar de zero i no generar-ne de nou.
I el tercer aspecte és que si mirem a mig/llarg termini l'apartat de les inversions sembla que l'hagi fet la CUP perquè proposa un replantejament de com pagar-les. La proposta presentada es basa en deixar de demanar crèdit als bancs i fer les inversions amb el romanent positiu que es generi. Des del nostre punt de vista és la única manera de sanejar l'ajuntament.
Aspectes negatius:
El principal és que no es fan cap favor, sinó el contrari. Ens obliguen per decret a fer un crèdit que paguen amb els nostres impostos i els hi hem de tornar amb interessos. I, com sempre, qui més guanya és la banca. L'Estat espanyol no en va tenir prou donant-los 110.000 milions d'euros en 4 anys sinó que ara, amb l'excusa dels proveïdors, ens obliguen a tots els ajuntament que devem diners a fer un crèdit perquè facin més diners a costa nostra.
El segon aspecte negatiu és que si l'Ajuntament de Berga es veu obligat a fer aquest Pla d'ajust és perquè no ha fet els deures i no ha trobat la manera de solucionar la problemàtica dels proveïdors que fa legislatures que arrosseguem. Ja ens hagués agradat poder dir a l'estat que a nosaltres no ens hi poden obligar perquè no devem res als proveïdors, com han pogut fer alguns ajuntaments.
Conclusió:
Ja sabem el què ens dirà l'equip de govern: que la Generalitat ens deu diners i alhora la Generalitat dirà que l'Estat els deu diners però qui sempre perd som els mateixos: Els proveïdors que han estat fent de banc durant anys, l'ajuntament alhora de la Generalitat i aquesta de l'Estat. Qui guanya són sempre els mateixos, la banca.