Resum del Ple ordinari de desembre

Avui 1 de desembre s'ha celebrat el Ple ordinari del mes. Els posicionaments de la CUP han estat els següents:

Premi a la Cultura 2011

S'ha atorgat, per unanimitat, a Montserrat Minoves. Volem donar-li la nostra enhorabona, creiem que és un premi molt merescut.

Moció de CiU sobre finançament local

D'aquesta moció en compartíem el primer acord, és a dir, l'interès per reclamar a la Generalitat que elabori una llei que millori el finançament local tot i que hem lamentat les retallades que ens condueixen cap una reducció dels recursos econòmics destinats als Ajuntaments.

Respecte el segon acord, el que feia referència al pacte fiscal, hem presentat una esmena de substitució pels següents motius:
-  No donarem suport a cap proposta que ajorni altre cop el debat de fons que no és altre el dret del poble català a l'autodeterminació.
-  No volem refer les nostres relacions amb Espanya ni volem un pacte que ens condemni a 30 anys més sota jurisdicció espanyola, sotmesos al Tribunal Constitucional, al Suprem, al Congrés i el Senat, a l'exèrcit i a la Corona.
- Són molts els atacs que ens han evidenciat que Espanya no es reforma i que la única forma que asseguri la plena capacitat de gestió dels impostos dels ciutadans de Catalunya és la Independència. Qualsevol altre proposta, fins i tot la del concert que planteja CiU, implica que l'espoli fiscal continuï vigent i no estem disposats a conformar-nos ni a perdre més temps.

Finalment, s'ha aprovat només el punt 1 de la moció: 'Instar a la Generalitat de Catalunya que redacti una llei de finances locals que suposi una millora en el finançament dels governs locals.'

Moció del PSC en defensa de la Formació Professional a la comarca del Berguedà

S'ha aprovat amb l'esmena de la CUP substituint l'acord: 'Exigir a la Generalitat de Catalunya i al Departament d’Ensenyament que cobreixi les necessitat en formació professional existents a Berga, començant al curs 2012/13.' per:

1) Exigir a la Generalitat de Catalunya i al Departament d’Ensenyament que mantingui l'oferta de formació professional existent actualment a la comarca.
2) Exigir a la Generalitat de Catalunya i al Departament d'Ensenyament que ampli els cursos de formació professional existents al Berguedà prioritzant les que poden tenir més sortida a la comarca com són els sectors de les energies renovables, el de turisme i hostaleria, l'agroalimentari i els serveis d'atenció a les persones. Així ho indica l'estudi sobre l'oferta formativa i de detecció de necessitats del Berguedà elaborat el juny del 2011 pel Consell Comarcal i el Consorci de Formació i Iniciatives entre altres.

Projecte d'enciclopèdia progressiva comarcal del Berguedà (EPCB)

El projecte s'ha aprovat per unanimitat i ara el primer pas serà crear una comissió coordinadora oberta a representants de diferents entitats culturals o centres educatius interessats. Els continguts s'elaboraran o es subministraran gratuïtament i es pretén que més endavant s'hi sumin particulars i entitats que hi vagin fent les seves aportacions al llarg del temps sense un termini fix.

Tal com hem explicat al Ple, el projecte té el suport de l'Àmbit de Recerques del Berguedà i de l'IES Guillem de Berguedà i dotarà de continguts i recursos berguedans enciclopèdies digitals com l'Enciclopèdia.cat o la Viquipèdia, eines que cada cop es fan servir més.

La iniciativa neix amb l'objectiu de reforçar la presència berguedana en aquests recursos virtuals, molt populars i de lliure accés. La CUP creiem que tenir-hi una presència consolidada i amb informació seriosa i rigorosa és important perquè la ciutat i la comarca estiguin ben posicionats per promocionar-se al món. Creiem que aquesta activitat serà positiva per la cultura, l'educació i el turisme berguedà.

Moció per millorar el funcionament dels camins escolars

És quelcom de sentit comú que els problemes de mobilitat afecten al conjunt de berguedanes i berguedans, i que l'accés als centres escolars és una font evident de problemes al respecte.

Per altra banda a dia d'avui és ja una obvietat la necessitat d'avançar vers una nova cultura de la mobilitat que, en detriment de l'automòbil d'ús particular, afavoreixi altres mètodes i mitjans més saludables i sostenibles tant des del punt de vista econòmic com mediambiental.

Així, és per tothom conegut que l'ús massiu de l'automòbil comporta, en primer terme, problemes de col·lapse deguts a la impossibilitat d'augmentar de forma infinita la capacitat dels nostres carrers per a encabir un parc automobilístic cada cop més gran, mentre que a la torna les despeses de manteniment d'aquests mateixos carrers augmenten d'una forma desmesurada i parella a l'ús intensiu que se'n fa. Comporta també un augment del soroll, responsable d'una disminució de la qualitat de vida de tothom que s'hi troba exposat i vector sumatori, un més, de la pressió psicològica que els temps d'avui imposen a cadascú de nosaltres. Comporta un increment de les emissions de gasos d'efecte hivernacle, origen del canvi climàtic les conseqüències del qual ja estem patint avui mateix. Comporta una disminució de la molt necessària activitat física per al manteniment d'una bona salut. I comporta fins i tot una disminució de la quantitat i qualitat de les relacions socials desenvolupades des de sempre al seu espai més natural: el carrer.

És potser aquesta darrera conseqüència la que els ciutadans en som menys conscients. Així, conduint un automòbil les nostres relacions socials arribaran com a molt a poder saludar als coneguts, als quals reconeixerem per la matrícula de llur cotxe. Hola i adéu, que es diu en llenguatge pla. El desplaçament a peu, viable en la major part dels casos en una ciutat de dimensió humana com en la que tenim la sort de viure, ens aporta en canvi la possibilitat de saber d'aquella persona amb la que l'atzar ens ha creuat, d'observar en un aparador que no cal aquell desplaçament costós a Barcelona per comprar un producte determinat, o perquè no, de disposar d'uns minuts de tranquil·litat i reflexió fent i desfent camí per una ciutat amb una qualitat paisatgística que ja voldrien per a ells molts municipis del nostre país.

Per tot el què hem exposat és evident que els camins escolars representen aquest necessari nou model de mobilitat, i que la seva promoció representa també la promoció de la salut pública en la màxima amplitud del terme; representa la promoció de la protecció mediambiental, i representa també la promoció de les relacions humanes, que al capdavall no són altra cosa que la vida mateixa de la ciutat.

La CUP entenem que tots aquests assumptes competeixen a l'Ajuntament de Berga i per això hem decidit portar al ple aquesta moció que s'ha acabat aprovant per unanimitat amb algunes esmenes de CiU.

Tancament del laboratori del CAP

Hem preguntat com quedaran els llocs de treball del laboratori del CAP després del tancament previst per finals d'aquest mes.

Fanals del Vall

Hem preguntat sobre les actuacions en l'enllumenat dels fanals i si això implicarà la substitució de fanals antics.

Setmana Europea per a la Prevenció de Residus

Entre el 19 i el 27 de novembre la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, xarxa de la qual Berga forma part, va organitzar la Setmana Europea per a la Prevenció de Residus 2011. En el context d'aquesta setmana es van organitzar al voltant de 500 activitats als municipis que formen part de la xarxa encarades a la prevenció en la generació de residus. Hem preguntat si es va organitzar algun tipus d'acte en aquest sentit a la ciutat.

Entrades i sortides del registre municipal

Hem preguntat quan s'activarà que les entrades i sortides del registre s'enviïn per correu electrònic periòdicament a tots els grups municipals. Aquest va ser un compromís de l'alcalde durant el Ple de juliol.

Contracte de cessió d'El Tossalet

Hem preguntat la data d'inici del contracte de cessió d'El Tossalet a la Federació catalana de Natació.