La CUP seguim invertint per millorar la ciutat de Berga

La CUP Berga presentem un pressupost de 21.873.101 euros per al 2023 amb l’objectiu de continuar transformant la ciutat. La xifra total representa un increment del 6,10% respecte als comptes del 2022. Consolidem, així, un increment del pressupost en els darrers anys, alhora que continuem rebaixant el deute públic del consistori i garantim els drets de les veïnes amb el desplegament de nombroses propostes i projectes.

En l’apartat de despeses, presentem un increment de 300.000 euros per dotar l’Ajuntament de més personal i múscul, amb el propòsit de garantir el seu correcte funcionament i servei al conjunt de veïnes. La partida s’enfila fins als 6,8 milions d’euros. D’altra banda, destaquem que les despeses més significatives es donen en les àrees relacionades amb el benestar de les persones, habitatge, obres i serveis i espai públic (4,8 milions d’euros), cultura, festes i Patum (843.000 euros), promoció econòmica (594.000 euros), i drets socials bàsics i inclusió (478.000 euros).

Pel que fa a les inversions per a projectes transformadors, la partida destinada s’enfila fins als 1.760.200 euros. Gairebé 200.000 euros són per la millora de la mobilitat i accessibilitat a la Font del Ros. El projecte, en avançada redacció, preveu crear una zona de plataforma única als carrers que envolten la plaça, amb prioritat per a vianants i instal·lant una nova àrea de jocs que comuniqui amb la plaça inferior. D’altra banda, es preveu ampliar i adaptar les voreres dels carrers Francesc Macià, Prat de la Riba i Pau Picasso, per millorar l’accés a la nova parada del bus urbà i la connexió a peu entre la Font del Ros i el parc de les Aubes.

Destinem 150.000 euros de subvenció en actuacions per conservar i revalorar el patrimoni local. Es preveuen treballs a les muralles i antics portals de la ciutat contemplades al “Pla director del Castell de Sant Ferran de Berga i el seu entorn”, redactat l’any passat.

Preveiem un import mínim de 150.000 euros per les modificacions al vial d’accés de l’Hospital de Berga per facilitar la circulació i el gir de vehicles d’emergències, garantir l’estabilitat del talús i construir noves escales. És una actuació necessària per garantir el correcte funcionament de les futures urgències del centre a la part superior del nou edifici, actualment en obres.

Destinem 125.000 euros per abastir d’aigua el Santuari de Queralt. D’aquesta manera, volem acabar amb els recurrents períodes d’escassetat d’aigua a Queralt que es produeixen durant els episodis de sequera. El projecte preveu connectar l’actual canalització a una xarxa que ofereix més garanties d’aigua, mitjançant un bombeig i noves canonades.

Invertim 100.000 euros en el projecte de rehabilitació integral de l’edifici del carrer del Balç 11, redactat l’any passat. Amb aquest import, iniciem la primera fase per transformar aquest espai del barri vell, amb l’enderroc dels garatges i millores en el conjunt de la plaça de les Cols.

Pressupostem 100.000 euros a millores a les escoles públiques de la ciutat. Les actuacions als centres es complementaran amb les obres ja previstes per part del Departament d’Educació. El projecte més quantiós és la millora de la façana de l’escola Santa Eulàlia per garantir-ne la seguretat.

Preveiem una partida complementària de 70.000 euros per a millores acústiques i de seguretat contra incendis al Teatre Municipal. El projecte ja tenia prevista una partida de 222.160 euros en els comptes del 2022. Així, en total, es destinaran prop de 300.000 euros a l’equipament cultural.

Destinem 66.000 euros a l’enderroc de la casa Finques del carrer Ciutat, una actuació prevista pel Pla d’Ordenació Urbanístic Municipal que permetrà ampliar l’accés a la plaça del Forn.

A mitjans d’any, substituirem la gespa artificial del camp de futbol municipal, instal·lada fa més de 15 anys. El pressupost d’enguany contempla una partida de 30.000 euros per aquest 2023 i es preveu afrontar el pagament de l’obra en un període de 4 anys.

Invertim 30.000 euros en millores en l’enllumenat públic i equipaments esportius, com el camp de futbol municipal, on es realitzarà la substitució de les lluminàries per led, aconseguint així un estalvi econòmic i d’emissions de gasos d’efecte hivernacle.

Destinem 100.000 euros a la instal·lació de plaques solars en edificis municipals, enguany a la zona esportiva del Tossalet.

D’altra banda, cal destacar també la feina responsable i continuista per deslliurar les veïnes de Berga de la llosa que suposa el deute públic de l’Ajuntament, heretat dels governs anteriors de CiU i PSOE. Enguany, reduirem en 382.000 euros el deute. Per tant, ens situarem a finals del 2023 amb un deute de 5,4 milions d’euros. El que significa que haurem reduït 15 milions d’euros en 8 anys, des que vam entrar a governar el 2015.

En definitiva, els Pressupostos 2023 serveixen per continuar sanejant sòlidament l’Ajuntament i no estar tota la vida posant pedaços, alhora amb l’equilibri de fer inversió necessària per a la ciutat.