El Ple municipal de juliol


Per Natxo Romero


 






El passat dijous dia 3 de juliol vam realitzar l’últim Ple Municipal
ordinari del “curs polític” ja que fins al setembre no tornarà a
haver-ne cap. Penso que aquest darrer ple va ser molt important pel fet
que es va concretar i vam començar a recollir part de la feina feta
durant aquest any de presència al Consistori local.


 




El primer punt de l’ordre del dia va ser la creació del Consell
Assessor Urbanístic Municipal. Aquest punt va ser una de les exigències
de la CUP a l’equip de govern per tal d’aprovar el Pla d’Obres i
Serveis que afectarà a Berga en aquesta legislatura. Al nostre entendre
la creació d’aquest organisme és imprescindible ja que és una eina que
té la funció de vetllar per un model urbanístic al servei de la
ciutadania i no al servei d’interessos especulatius.




 


Cal dir que aquest Consell no només estarà format per representants polítics, sinó també per agents socials, amb un pes específic important a nivell local, com Associacions de Veïns, el Grup de Defensa de la Natura o la Societat Arqueològica del Berguedà que podran exercir una tasca d’inspecció i control imprescindible per evitar que es tornin a repetir les actuacions poc transparents i dubtoses que es van produir al nostre municipi durant la darrera legislatura (Avd. 11 de setembre, C/ Cervantes …). Tot i així, des de la CUP vam haver d’introduir una esmena a la proposta de CiU per tal que no s’inclogués en aquest Òrgan ni la Cambra de Comerç, ni l’ACEB degut a que aquestes entitats agrupen al seu si promotors immobiliaris de la comarca implicats, precisament, en aquells casos que el Consell Assessor té el mandat d’evitar. Quina credibilitat hagués tingut la creació d’un instrument ideat, entre d’altres funcions, per combatre l’especulació urbanística si els mateixos representants dels promotors immobiliaris en formessin part? Davant de l’evidència, l’esmena va ser acceptada.


 




El segon punt va ser l’aprovació dels pressuposos de l’any 2008. Els 2 vots de la CUP van ser fonamentals ja que van permetre aprovar els pressupostos presentats per l’equip de govern. Els motius pels quals vam votar favorablement es podrien sintetitzar en 4:


 




· Després d’un anàlisi minuciós vam creure que estàvem davant d’uns pressupostos ordinaris, sense partides econòmiques desorbitades que poguessin aixecar suspicàcies fonamentades.


 




· La inclusió en les inversions de la proposta de la CUP “guifi.net”. Aquesta actuació comportarà que Berga, si no vaig errat, sigui la primera ciutat mitjana del Principat que disposi d’una xarxa gratuïta d’internet sense fils en tot el seu nucli poblacional. Creiem que la implantació d’aquest model no és només un servei a la ciutadania per tal de facilitar-los l’accés universal a la informació, sinó que és un repte, el testimoni del qual esperem que el recullin altres municipis del país, a les grans multinacionals del sector de les telecomunicacions.


 




· La incorporació en les inversions del Bus Urbà. Tot i que aquesta proposta també formava part del programa electoral de CiU (de fet ja en anteriors eleccions la tenien recollida) la inclusió d’aquest projecte, tant llargament reivindicat per molts berguedans i berguedanes, en els pressupostos del 2008 era una condició innegociable per la CUP per tal de votar-los favorablement.


 




· El compromís per part de CiU de no continuar amb aquesta política de fets consumats, i per tant aprovar els pressupostos de l’any 2009 quan pertoca: a principis d’any, com a molt tard al febrer.


 




Tot i que es van discutir un parell de punts més (l’adequació tarifària de l’Escola de Música pel proper curs, i la retirada de l’Ajuntament d’un contenciós judicial amb Telefònica, punt en el què ens vam quedar sols defensant l’opció de mantenir-nos ferms en aquest procés judicial per tal d’exigir a aquesta companyia que pagui els impostos que li corresponen), la següent qüestió important va ser les al.legacions al Pla Comarcal de Muntanya.


 




Entre les al.legacions presentades per la nostra Candidatura i aprovades per la resta del Consistori destaquem la incorporació d’inversions a 3 elements patrimonials importatíssims com el Castell de Sant Ferran, la Torre de la Petita i els safrejos situats al nucli urbà. Per altra banda també vam aconseguir que es retirés del Pla Comarcal una partida destinada a la construcció de la Torre del Pavelló de Suècia. Aquesta torre (que personalment la considero d’un gust estètic que esgarrifa) a part que ja havia rebut subvencions municipals per a la seva construcció, estava incorporada al capítol d’inversions al nucli antic, quan en realitat tothom sap que la torre en qüestió està situada als afores de Berga. Curiosament, però, la CUP va ser l’única formació que es va adonar d’aquesta greu errada que finalment, com ja he dit, es va poder esmenar.


 




Finalment va arribar el torn de precs i preguntes, moment en el que vam aprofitar per a interessar-nos per algunes mocions que havíem presentat en els darrers mesos i havien estat aprovades com la creació d’un Reglament Orgànic Municipal que permetrà regul.lar la participació ciutadana en els afers municipals, la incorporació de mèrits a empreses que vetllin per l’estabilitat laboral dels seus treballadors i optin als concursos públics, o la redacció d’una Ordenança de plaques solars que permetrà optimitzar l’us d’aquest tipus d’energia renovable a la nostra Ciutat.