La CUP de Berga presenta el seu programa d'Educació

El programa d'Educació de la CUP de Berga s'ha presentat aquest divendres al Casal Cívic en un acte que sota el títol 'Berga, espai educatiu' ha comptat amb l'assistència d'una trentena de persones i en el qual han intervingut Rosa Rodríguez i Eloi Escútia, membres de la candidatura de la CUP, i Maria Guillen i Edi Gonzàlez com a membres de la comunitat educativa, ella membre de l'AFA de l'escola bressol Flor de Neu i ell mestre de música a l'escola Sant Joan.

En una primera intervenció, l'actual regidor d'Educació, Eloi Escútia, ha fet un resum de la tasca en matèria educativa duta a terme pel govern de la CUP durant aquestes darreres dues legislatures. Ha destacat, sobretot, tres línies d'actuació: la generació de projectes educatius, adreçats a tothom, però d'una manera particular als infants, a les seves famílies i al col·lectiu de docents; la gran inversió feta a les escoles, sigui amb fons propis o amb la participació del Departament i la Diputació; i la important tasca que s'ha fet des de l'àrea per llimar les desigualtats socials, evitar la segregació escolar i avançar en l'equitat. De totes aquestes actuacions n'ha ofert nombrosos exemples.

Per la seva banda Maria Guillen, ha posat sobre la taula la proposta d'oferir acompanyament a les famílies dels infants que surten de l'escola bressol perquè continuïn l'etapa educativa en un centre públic de la ciutat. Guillen també ha exposat la possibilitat de crear una xarxa entre la comunitat educativa de Berga, entre les diferents AFAs i els equips docents dels diferents centres, com un espai per compartir experiències, idees, inquietuds i realitzar debats.

Després ha pres la paraula el mestre de l'escola Sant Joan Edi Gonzàlez, el qual ha parlat sobre la possibilitat que l'Ajuntament faci una campanya en favor de l'escolarització a l'escola pública durant el període de preinscripció. González creu que és necessari perquè es perden línies als centres públics mentre que a la concertada es mantenen.

Rosa Rodríguez, directora de l'Escola de Música i Arts del Lluçanès i número 2 de la llista de la CUP, ha donat a conèixer les propostes que en matèria educativa presenta la CUP per a la pròxima legislatura, entre les quals n'hi ha que suposen donar continuïtat a projectes ja iniciats i d'altres de noves. Es concreten en 5 apartats: consolidar i ampliar les xarxes entre diferents agents educatius, vetllar per l'equitat i la inclusió, especialment en l'horari no lectiu, l'educació al llarg de la vida, amb tot tipus d'activitats educatives per a totes les edats i també formació reglada, la prevenció en l'ús de pantalles, a través de formació a les famílies i conscienciació social, i un darrer apartat dedicat als centres educatius, definint les millores necessàries i apostant per la creació de nous espais educatius més enllà de les aules.

Finalment, ha destacat que l'educació, malgrat que els ajuntaments hi tinguin poques competències, és un pilar fonamental pel projecte de ciutat de la CUP, ja que és bàsica per reduir desigualtats i per construir una ciutat cohesionada, inclusiva i amb esperit crític.

L'acte, que s'havia de desenvolupar inicialment al parc del Lledó sota el simbolisme de què qualsevol espai de la ciutat pot ser espai educatiu, s'ha hagut de traslladar per raons meteorològiques a la Sala Blava del Casal Cívic.